Nov projekt Edukado.net

Spregovori!

Začel se bo v letu 2016.

Cilji projekta:

-        dati priložnost tistim, ki so se esperanta pred kratkim naučili, da uporabijo jezik in jih seznaniti s programi, tečaji in drugimi možnostmi,

-        široka uporaba prostih esperantistov za izobraževanje začetnikov,

-        ojačenje lokalnih društev in gibanja.

 

Osnovna ideja:

Na edukado.net bo narejena možnost, kjer se bosta med seboj srečevali dve strani, imenovani NEČAKI (začetniki) in STRICI (posebej izurjeni esperantisti) in preko skype-a izvajali skupne govorne sestanke. Seveda enako velja za tete in nečakinje.

Šteli bodo sestanke obeh strani.

NEČAKI morajo objaviti svoj namen z uporabo servisa. Sprejeli bomo tiste, ki so na nivoju A2, ali so končali drevo Duolinga, poznajo osnove slovnice in najmanj 300 besed. S vstopom v program bi dobili pravico do 20 (ali 30) sestankov po 20 minut (bo odločeno) za vajo v govorjenem jeziku. Lahko izberejo kaj želijo vaditi: izgovarjavo, pogovor na določeno temo, prost razgovor, vaja slovnice ali popravljanje nekega zapisa.

STRICI so spretni esperantisti, toda ne nujno učitelji. Njihova naloga je, da začetniki spregovorijo. Strici naj bi imeli najmanj B2 nivo (še bolje s potrdilom KER). Dobili bodo pouk o uporabi programa, razen Skypea.

Edukado.net bo poslal kratek priročnik o strukturi, glavnih pravilih za uspešen govorni sestanek in za vsako temo, ki si jo izbere nečak, povzetek na eni strani, kot pomoč stricu.

Strici izvajajo program brez plačila, najbolj aktivni bodo prejeli nagrade.

Ko nečak vstopi v program, lahko sproži iskanje za pogovor, po temi, času, konkretnem stricu, ali drugo po narodnem jeziku, v katerem si želi pomoč.

 

Kaj pričakujemo, kaj bi bilo mogoče doseči?

Program bi omogočil navadnim esperantistom, tudi tistim, ki ne potujejo ali ne morejo potovati zaradi denarja ali fizičnih omejitev, da sodelujejo v gibanju in se počutijo koristne. Imamo mnogo neuporabljenih moči, ki jih želimo na ta način aktivirati.

 

Kaj bomo sedaj naredili

-        zelo natančen opis projekta že obstaja;

-        vodstvo edukada.net ga je preverilo, podprlo in začelo sodelovanje s programerji;

-        iščemo dober logotip in ustrezno grafično rešitev za različne dele zadevnega programa;

-        potrebno je najti tudi finančno podporo;

-        toda najvažnejša zadeva je sedaj, da vzporedno z delom programerjev poiščemo tiste, ki bodo pripravljeni biti prvi strici in tete, ki bodo pripravljeni skupaj razmišljati, dopolniti in nato testirati program in po možnosti pomagati pri oblikovanju drugih stricev.

Interesenti naj kontaktirajo Katalin Kovats, ki bo vodila za strice poseben forum in jih vodila pri prvih korakih.Saluton

Mario Vetrih

Esperantsko društvo Maribor